Ne tik sveika, bet ir ypatingai gardu
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad pandemijos metu tautiečiai vis daugiau dėmesio skiria sveikai gyvensenai, kurios neatsiejama dalis – visavertė mityba. Anot jos, tai skatina žmones įtraukti įvairesnių bei kokybiškesnių produktų į savo savaitės valgiaraštį.
„Žmonės ne tik stengiasi labiau paįvairinti savo mitybą maistingesniais produktais, bet ir daugiau gamina namuose, kas leidžia užtikrinti pageidaujamą patiekalo sudėtį bei išvengti bereikalingų priemaišų. Dėl to mes jaučiame atsakomybę pasirūpinti, jog kiekvienas parduotuvėje apsilankęs pirkėjas rastų labiausiai jo poreikius, finansines galimybes ir, žinoma, aukštą kokybę atitinkančias prekes, tarp kurių – ir kokybiška šviežia žuvis“, – sako E. Dapkienė.
Tuo metu „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, jog šviežio tuno įtraukimas į maisto racioną gali prisidėti prie sveikatos stiprinimo. Tunas savyje turi daug jodo, kuris padeda kovoti su lėtiniu nuovargiu ir silpnumu. Be to, jame gausu B grupės vitaminų bei omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, mažinančių širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Vis tik, norint išsaugoti šios žuvies ne tik vertingąsias, bet ir skonio savybes, svarbu atminti keletą pagrindinių paruošimo taisyklių.
„Jeigu vakarienei ruošiatės patiekti tuno kepsnį, pasistenkite jo neperkepti. Tai ypatingai svarbu, nes perkeptas tunas gali prarasti visą sultingumą ir tapti itin sausu. Idealiu atveju jis turi būti vidutiniškai iškeptas, o tam labiausiai gali padėti itin gerai įkaitinta keptuvė. Tuno kepimas neturėtų užimti daug laiko – ant stiprios ugnies pakanka ir 5 minučių. O jeigu norite įsitikinti, ar tunas iškepė, vadovaukitės šia taisykle: apskrudęs iš išorės, o viduje – rausvas ir sultingas. Tai primena jautienos kepsnio gamybą, dėl to ne veltui tunas lyginamas būtent su šia mėsa tiek dėl savo maistingumo, tiek dėl ruošimo ypatybių“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Česnakinis tuno kepsnys
Reikės: 2 tuno filė, 4 sutrintų česnako skiltelių, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, pusės šaukštelio džiovinto čiobrelio, šiek tiek druskos ir pipirų.
Sumaišykite inde česnaką, citrinos sultis, alyvuogių aliejų bei prieskonius. Įtrinkite juos į tuno filė –sandariai ją uždarykite inde arba plastikiniame šaldymo maišelyje ir bent 30 minučių palikite šaldytuve pasimarinuoti.
Praėjus 15 minučių nusausinkite tuno filė. Tuomet popierinį rankšluostį sušlapinkite aliejumi – juo patepkite paprastą arba grilio keptuvę. Įkaitinkite ją iki vidutinio karštumo ugnies, atsargiai įdėkite tuną ir abi jo puses apkepinkite po 4 minutes arba kepkite tol, kol išorė apskrus, bet pats kepsnio vidus dar bus rausvos spalvos.
Citrininis tunas su bulvėmis orkaitėje
Reikės: 2 tuno filė, 4 šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės citrinos sulčių, 1 arbatinio šaukštelio druskos, pusės šaukštelio pipirų, pusės šaukštelio džiovinto raudonėlio, pusės šaukštelio džiovintų čiobrelių, 200 g raudonųjų bulvyčių, 2 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio, papildomos citrinos skiltelės garnyrui.
Įkaitinkite orkaitę iki 230 laipsnių temperatūros. Tuo metu padalinkite visus prieskonius ir alyvuogių aliejų į dvi lygias dalis: vieną jų naudosite tunui, o kitą – bulvytėms. Dviejuose indeliuose sumaišykite šiuos prieskonius su aliejumi ir kol kas palikite.
Vieno indelio marinatu išmasažuokite tuno filė, sandariai ją uždarykite ir leiskite pasimarinuoti šaldytuve bent jau 15 minučių. Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite bulves su antruoju marinatu. Talpiai išdėliokite šias bulves kepimo popieriumi patiestoje skardoje, kadangi vėliau vietos turės likti ir tunui.
Iš pradžių bulves kepkite orkaitėje apie 15 minučių. Vėliau šalia jų sudėkite tuno filė – per visą skardą ant ingredientų išspauskite citrinos sultis bei tolygiai užberkite parmezano sūrį. Kepkite 6 minutes, tada iš orkaitės ištraukę skardą, apverskite tuno filė ir dar kepkite 6 minutes.
„Vis labiau populiarėjantis tunas taip pat leidžiasi ir eksperimentams virtuvėje. Pavyzdžiui, iš šios šviežios žuvies galima lengvai pasigaminti ir tuno mėsainį. Didesnę šviežio tuno filė supjaustykite smulkiais gabalėliais, pagardinkite česnaku, šlakeliu sojos, šaukštu aliejaus ir savo pamėgtais prieskoniais. Viską gerai išmaišę suformuokite du paplotėlius ir juos palaikykite šaldiklyje 10 minučių. Tuomet gerai įkaitintoje keptuvėje apkepkite juos po porą minučių iš abiejų pusių. Paplotėlius dėkite ant mėsainių bandelių bei patiekite kartu su mėgstamomis daržovėmis. Ypatingai čia tiktų paprasčiausiai supjaustytas pomidoras, salotos, avokadas bei citrinos sultys. Skanaus!“ – linki maisto gamybos ekspertė.
Discussion about this post