Pirmadienis, 8 rugpjūčio, 2022
  • Tinklas
  • Reklama
  • Kontaktai
ARCHYVAS
ĮKELK PRANEŠIMĄ
mano Kėdainiai!
VIDEO
No Result
View All Result
  • Aktualijos
  • Įvairūs
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Pramogos
  • Sportas
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Verslas
  • Aktualijos
  • Įvairūs
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Maistas
  • Nuomonės
  • Politika
  • Pramogos
  • Sportas
  • Sveikata
  • Turizmas
  • Verslas
No Result
View All Result
mano Kėdainiai!
No Result
View All Result

Dietistė V. Kurpienė paaiškino, kodėl verta dažniau mėgautis žuvimi

RINA@ RINA
Antradienis, 23 kovo, 2021
0
Autorius: MAXIMA
Dietistė V. Kurpienė paaiškino, kodėl verta dažniau mėgautis žuvimi

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

VERT: nepriklausomi elektros energijos tiekėjai privalo laikytis sudarytų sutarčių sąlygų

Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

Regionų gyventojams – geresnis grynųjų pinigų prieinamumas

Daugiausiai vitaminu D žmogaus organizmas apsirūpina saulėtomis vasaros dienomis, tačiau sukauptos vitamino atsargos greitai išsenka ir šaltuoju metų laiku jo ima trūkti. Pasirūpinti vitamino D šaltiniais, ypač ankstyvą pavasarį, rekomenduoja ir šeimos gydytojai, ir mitybos specialistai.
Be saulės, natūralus vitamino D šaltinis gali būti ir žuvis. Pavyzdžiui, 100 gramų šviežios lašišos yra 16 mikrogramų vitamino D, 100 gramų šviežios Atlanto silkės – apie 7,8–25 mikrogramų, 100 gramų skumbrės – 4 mikrogramai. „Žuvies verta valgyti bent kelis kartus per savaitę. Geriausia kiekvieną kartą rinktis skirtingą žuvį: liesą (baltą) ir riebią. Baltoje žuvyje yra daug visaverčių baltymų, iš jos pagaminti patiekalai – lengvai virškinami. O riebi jūrinė žuvis, pavyzdžiui, silkė, skumbrė, lašiša suteikia Omega3 riebalų rūgščių, kurių mums ypač reikia, tačiau pats organizmas negali jų pasigaminti“, – teigia dietistė V.Kurpienė, primenanti, kad Omega-3 riebalų rūgštys yra labai svarbios imunitetui, nes padeda apsisaugoti nuo uždegimų, širdies ir kraujagyslių ligų.
Negana to, iš žuvies gaunamas natūralus vitaminas D, pasak dietistės, skatina kalcio įsisavinimą iš virškinamojo trakto, reguliuoja kalcio ir fosfatų metabolizmą ir lemia kaulų stiprumą bei raumenų jėgą. „Vitaminas D labai svarbus vaikams ir paaugliams, nes trūkstant šios medžiagos gali sutrikti augančių kaulų mineralizacija, kaulų struktūra gali tapti minkštesnė. O vyresniame amžiuje vitaminas D labai svarbus siekiant išlaikyti kaulų tankį ir išvengti kaulų lūžių. Nustatyta, kad jo trūkumas gali prisidėti prie osteoporozės atsiradimo“, – dalijasi V. Kurpienė ir atkreipia dėmesį į naujausius mokslinius tyrimus, rodančius, kad vitaminas D padeda išvengti arterinės hipertenzijos išsivystymo, vėžinių susirgimų ir kai kurių autoimuninių ligų.
Tai, kad žuvis vis dažniau tampa lietuvių raciono dalis, pastebi prekybininkai. „Šviežios žuvies paklausa pastaraisiais metais sparčiai auga. Itin populiarios lašišos, skrosto karpio bei šamo įvairūs pjausniai, vaivorykštiniai upėtakiai, vilkešeriai ir dorados. Išplėstą šviežios žuvies asortimentą yra papildę tokios žuvys kaip arktiniai šalviai, plekšnės, didžiagalvės ir ledjūrio menkės“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė. Iš viso šviežios žuvies pardavimai per 2020 metus išaugo beveik trečdaliu.
Renkantis šviežią žuvį dietistė V. Kurpienė pataria atkreipti dėmesį, kad iš vienos stambios žuvies galima pasigaminti kelis skirtingus patiekalus. Pavyzdžiui, iš didelio karpio galima išsikepti šonkauliukus, ašakotą dalį sumalti ir pasigaminti paštetą, o iš galvos ir uodegos – išvirti gardžią sriubą.
„Siekdami išlaikyti maistinę vertę, gaminant žuvį venkite riebių padažų, nevoliokite miltų. Kepkite ne per aukštoje temperatūroje ir ne per ilgai, nes kitaip žuvis perkeps ir bus perdžiūvusi, o ne minkšta ir sultinga“, – pataria V. Kurpienė. Jos teigimu, jeigu žuvį virsite, troškinsite arba ruošite garuose, patiekalą pavyks pagaminti ir greitai, ir išsaugoti daugiau vertingų maistinių medžiagų, taip pat atskleisti tikrąjį žuvies skonį.
Buy JNews
REKLAMA

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

Tarp juoko ir ašarų: norėdami susidžiovinti grybus, džiauna juos ir pirtyse, ir ant automobilio kapoto

5 rugpjūčio, 2022
Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

Maisto kainos auga, kas laukia rudenį?

5 rugpjūčio, 2022
Ligonių kasos: pats metas pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu

Ligonių kasos: pats metas pasirūpinti vaiko sveikatos pažymėjimu

1 rugpjūčio, 2022
3 patiekalų vakarienė 4-iems už 20 eurų – misija įmanoma: ką pasigaminti?

3 patiekalų vakarienė 4-iems už 20 eurų – misija įmanoma: ką pasigaminti?

2 rugpjūčio, 2022
Medžiagų apykaitą gerina ne cigaretės ar „stebuklingos“ dietos: pataria išsimiegoti, regulia-riai maitintis ir nepamiršti jėgos pratimų

Medžiagų apykaitą gerina ne cigaretės ar „stebuklingos“ dietos: pataria išsimiegoti, regulia-riai maitintis ir nepamiršti jėgos pratimų

27 liepos, 2022
8 paprastos gudrybės, kaip apsipirkti taupiau

8 paprastos gudrybės, kaip apsipirkti taupiau

25 liepos, 2022
Daugiau
Kitos naujienos
Teismui perduota baudžiamoji byla dėl stambaus masto korupcijos farmacijos srityje

Teismui perduota baudžiamoji byla dėl stambaus masto korupcijos farmacijos srityje

Bus pristatyti praėjusių metų policijos veiklos rezultatai

Bus pristatyti praėjusių metų policijos veiklos rezultatai

kedainiai

© 2012 – 2022 manoKedainiai.lt

RINA partneris.

efav

eLengvai tinklas.

eLengvai MEDIA GROUP

No Result
View All Result
  • Home
  • Subscription
  • Category
  • Landing Page
  • Buy JNews
  • Support Forum
  • Pre-sale Question
  • Contact Us

© 2012 - 2022 eLengvai - MEDIA GROUP // MB MEDIJŲ ERAI.

Sveiki sugryžę!

Prisijunkite

Pamiršote slaptažodį?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Prisijungti

Add New Playlist