Vaisiai ir daržovės – pavasarinė vitaminų bomba
„Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė teigia, jog nors žiemą jaučiamas didesnis poreikis šiltiems daržovių patiekalams, tokiems kaip sriubos ar troškiniai, artėjant pavasariui klientai į savaitės valgiaraštį turėtų įtraukti daugiau salotų patiekalų bei vaisių ir daržovių kokteilių.
„Šiandien galima pastebėti teisingai besiformuojantį požiūrį į vaisių ir daržovių glotnučių naudą žmogaus organizmui. Kažkada dietiniu užkandžiu laikyti kokteiliai dabar yra vertinami nebe už mažesnį kalorijų skaičių, bet už mūsų organizmui suteikiamą svarbiausių vitaminų gausą. Glotnučių receptai mums leidžia žaisti skoniais pagardinant kokteilius skirtingais vaisiais, daržovėmis, riešutų sviestu, graikišku jogurtu, špinatais ar avižiniais dribsniais“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Maisto gamybos ekspertė dalijasi vaisių ir daržovių glotnučių receptais.
Sotusis bananų kokteilis
Reikės:
- 2 prinokusių bananų (su rudais taškeliais)
- 2 datulių
- 2 šaukštų viso grūdo avižinių dribsnių
- 1 šaukšto mėgstamo riešutų sviesto
- 200 ml augalinio pieno
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki vientisos masės.
„Jeigu žiemą apleidote savo sveikatą, jau ankstyvą pavasarį kūnas gali pasiųsti signalus apie išnaudotus vitaminų rezervus. Todėl geriau nelaukti pirmųjų nusilpimo ar nuovargio simptomų ir kuo anksčiau pradėti ieškoti didele maistine verte pasižyminčių užkandžių arba šiuo atveju – glotnučių. Nebijokite žaisti su turimais ingredientais, pagardinkite koktelius datulėmis, viso grūdo avižiniais dribsniais bei mėgstamos rūšies riešutų sviestu“, – pasakoja B. Baratinskaitė.
Žaliasis kokteilis – pagalba semiantis energijos
Reikės:
- 3 didelių saujų špinatų
- 2 saliero stiebų
- 250 g ananaso
- 200 g graikiško jogurto
- pusės skardinės kokosų pieno.
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir viską gerai sutrinkite.
„Turbūt dažniausia asociacija kalbant apie sveikuoliškus glotnučius – žalios spalvos kokteilis. Toks požiūris susiformavo ne veltui – į šios spalvos kokteilius beveik visada įeina špinatai, kurių skonis nepastebimas, o juose esantys vitaminai praturtina mūsų organizmus naudingiausiais vitaminais. Be to, špinatai pasižymi itin stipriomis priešvėžinėmis savybėmis. Tuo metu kita šio kokteilio paslaptis – graikiškas jogurtas, kuris turi dvigubai daugiau mūsų kūno raumenims reikalingų baltymų nei paprastas jogurtas. Taip pat jis gerina mūsų žarnyno veiklą ir skatina medžiagų apykaitą“, – sako maisto ekspertė.
Šokoladinis kokteilis
Reikės:
- 1 banano,
- 1 didelio šaukšto kerobo kakavos
- 200 ml augalinio pieno
- 100 g šilauogių
- 2 saujų špinatų
- 1 šaukšto mėgstamo riešutų sviesto
- pusės skardinės kokosų pieno
Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir viską gerai sutrinkite.
„Nusilpusio imuniteto per vieną dieną nesustiprinsite, tačiau kuo anksčiau į savo dienos valgiaraštį įtrauksite maistingus vaisių ir daržovių glotnučius, tuo greičiau galėsite džiaugtis sugrįžusia sveikata, kuri už rūpestį jus apdovanos ne tik gera savijauta, bet ir atsigavusia jūsų oda ir plaukais. Eksperimentuokite, žaiskite su įvairiais ingredientais – taip kokteiliai nebus nuobodūs nei jums, nei jūsų gomuriui. O svarbiausia, jog visus šiuos kokteilius dėl malonaus skonio pamėgs ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, kuriems šiuo pandemijos laikotarpiu vitaminai yra ypatingai svarbūs“, – dalijasi patarimais B. Baratinskaitė.
Discussion about this post